Музика, література та акробатика: чим дивуватиме LvivMozArt-2019

Огляд найцікавіших концертів, виконавців та контекстів Третього Міжнародного фестивалю класичної музики LvivMozArt, який відбудеться вже зовсім скоро – впродовж 3-11 серпня.

Моцарт – Моцарт – Моцарт

Заснований у Львові, з ініціативи української диригенти Оксани Линів, фестиваль LvivMozArt передовсім має на меті привернути увагу до постаті та творчості «львівського Моцарта» − Франца Ксавера (1791-1844), молодшого сина славетного композитора Вольфганга Амадея Моцарта.

Франц Ксавер, що більшу частину життя мешкав у Галичині, зокрема – у Львові, був обдарованим виконавцем та композитором. Однак грандіозна слава батька залишала спадщину сина Моцарта в тіні і за його життя, і впродовж наступних віків. В неймовірній історії (що ж спонукало його залишитися майже на 30 років мешкати на окраїні Австрійської імперії?) є палка нотка кохання до дружини губернаторського радника Жозефіни Бароні Кавалькабо, яка підтримувала Франца Ксавера до останніх днів життя. Листи композитора, що готуються до видання українською мовою, сповнені любові та ніжності, яка була взаємною.

«Між нами існує щось таке, що безперечно керує нами; і ми хочемо слухатися цього голосу і з задоволенням слідувати за ним; він наче говорить нам, що лише ми один одного розуміємо, тільки ми створені один для одного, що ми повинні і будемо вічно любити один одного… Чи не правда, Кохана, вічно-вічно… » (Лист від 28 червня 1819 р.).

Таким чином фестиваль LvivMozArt акцентує багато важливих мистецьких та культурних контекстів, пов’язаних із Францом Ксавером: дослідження його спадщини – творів, документів, кореспонденції; творчість династії Моцартів на переломі віків та стилів; історія музичної культури Львова та вплив Франца Ксавера на її розвиток (в 1826 році він заснував хор Товариства святої Цецилії – перше музичне товариство Львова); інтернаціональні мистецькі зв’язки у ХІХ столітті, які проектуються на сьогодення.

Виконання кантати “Перший весняний день” на відкритті Першого фестивалю LvivMozArt

Виконання творів Франца Ксавера та династії Моцартів завжди є центральною подією фестивалю: цього року окрім виконання кантати «Перший весняний день» Ф.К. Моцарта на закритті фестивалю (яка вже виконувалась на концерті-відкритті Першого фестивалю у 2017 році), відбудеться унікальна подія, організована за сприянням фундації Моцартеум у Зальцбурзі – організації, що займається збереженням і дослідженням спадщини Моцарта. Цього року Моцартеум презентував проект, присвячений 300-літтю з дня народження Леопольда Моцарта (батька Вольфганга Амадея та дідуся Франца Ксавера) – засновника музичної династії Моцартів, адже сам Леопольд походив із родини ремісників. Будучи блискучим музикантом і педагогом, він написав трактат «Фундаментальна школа скрипкової гри», що став одним із найважливіших посібників зі скрипкового виконавства, а для сучасних дослідників – джерелом розуміння музики доби класицизму. На концерті-презентації проекту «Моцарт. Зв’язок поколінь» звучатимуть скрипкові твори усіх трьох представників музичної династії у виконанні українських музикантів – Андрія Мурзи, юного віртуоза Леоніда Дацюка та піаністки Дарії Атаманенко, а лектором виступить директор відділу досліджень Міжнародної фундації Моцартеум доктор Ульріх Ляйсінґер. Він розповість про найважливіші аспекти цього проекту українській публіці і представить унікальні експонати, спеціально привезені до Львова – листи Леопольда, ноти творів Моцартів, видання книги «Фундаментальна школа скрипкової гри» тощо.

Нагадаємо, що саме завдяки дозволу та сприянню фундації Моцартеум минулого року спеціально до закриття фестивалю LvivMozArt була привезена скрипка самого Вольфганга Амадея Моцарта, що стало унікальною подією, адже інструмент рідко покидає стіни музею у Зальцбурзі.

Читайте також: Моцарт у Львові? Так! Моцарт-син            

Та від початку створення фестивалю, організатори не обмежувалися лише виконанням творів Моцартів, а презентували сучасні постановки, перформанси, виконання світової та української класики музикантами з багатьох країн світу. Що ще цікавого та несподіваного чекає слухачів на Третьому фестивалі LvivMozArt – розповідаємо далі.

Львів – Броди

Тематика цьогорічного фестивалю LvivMozArt отримала ще дві наскрізні теми: по-перше, це рік української культури в Австрії, на що, так би мовити, фестиваль відповідає взаємністю; по-друге, це взаємозв’язок музики та літератури, яка акцентує увагу на постаті ще одного австрійського митця із Львівщини – а саме письменника Йозефа Рота.

Оксана Линів біля руїн синагоги у м. Броди

Йозеф Рот (1894-1939) – один із найвидатніших австрійських письменників ХХ століття – народився і виріс у містечку Броди (100 км на схід від Львова) в єврейській родині. На 2019 рік припадає подвійний ювілей письменника – 125 років від народження та 80 років після смерті, яким присвячено чимало подій в Австрії та котрі майже не згадуються в Україні. Варто зауважити, що Оксана Линів – співзасновниця та арт-директорка фестивалю, також народилася у Бродах. Тому її ідея Концерту пам’яті Йозефа Рота, який буде проведений у цьому місті біля руїн синагоги, яку письменник відвідував змалку разом із родиною – є справді актуальною і унікальною в міжнародному контексті.

Отож, на один день фестиваль LvivMozArt переїде зі Львова до Бродів, пропонуючи слухачам незабутнє виконання, локацію та програму концерту. Впродовж вечора під орудою Оксани Линів прозвучать твори сучасної львівської композиторки Богдани Фроляк, відбудеться прем’єра твору Абраама Броди у виконанні автора – американського скрипаля литовського походження (прізвище скрипаля та місто проведення концерту – це лише співпадіння, хоча митець відомий своїми перформансами та експериментальними проектами, тому можливо нічого невипадково!), а кульмінацією цього концерту стане виконання Третьої симфонії «Кадіш» американського композитора та диригента Леонарда Бернстайна, який, як відомо, був сином єврейських емігрантів, що до І Світової війни мешкали біля м. Рівне (так-так, того що в Україні, на той час – на території Російської Імперії). 

Тема творчості Йозефа Рота, літератури в музиці і австрійської культури буде продовжена у багатьох різнопланових подіях фестивалю, як-от Музично-літературний салон за участі провідних науковців з України, Австрії, Польщі, Німеччини; презентація книжки Йозефа Рота «Міста і люди» в українському перекладі; виконання австрійським тріо музикантів народної музики з гірського регіону країни – Штирії.

Молодіжні оркестри

Зрештою, контекст взаємозв’язку музики і літератури можна сміливо застосувати і до творчості Людвіга ван Бетовена, а саме до його знаменитої Симфонії №9, у четвертій частині якої використовується текст «Оди до Радості» Ф. Шиллера, що виконується також солістами та хором (до цієї Симфонії використання тексту,  відповідно – співу, було не припустимим в рамках симфонічного циклу). Дев’ята симфонія Бетовена буде виконана на Закритті фестивалю Молодіжним симфонічним оркестром України (YsOU), який був створений також з ініціативи Оксани Линів та фестивалю LvivMozArt. В оркестрі беруть участь молоді музиканти зі всієї України, віком до 22 років. На рахунку колективу, який існує неповних три роки, успішні виступи на відомих фестивалях та сценах Німеччини та Австрії, двічі на фестивалі LvivMozArt у Львові, Національній філармонії у Києві, а також запис дебютного диску з творами українських композиторів – В. Губаренка та З. Алмаші. Звернення до творчості Бетовена – не випадкове: наступного 2020 року святкуватимемо 250-річницю з дня народження композитора, тому твори митця часто з’являтимуться у концертних програмах колективів всього світу.

Твори німецьких композиторів Й. Брамса та Р. Штрауса на цьогорічному фестивалі LvivMozArt презентуватиме ще один молодіжний оркестр, що у повному складі вперше завітає до Львова – це Баварський молодіжний оркестр, концерт якого відбудеться на сцені Львівської національної опери.

Десант скрипалів

Скрипкове виконавство дуже яскраво буде представлене на третьому фестивалі LvivMozArt. Випадковість це чи все-таки продовження тематики ювілею Леопольда Моцарта? На фестивалі виступатимуть одні з кращих скрипалів України, юні віртуози – лауреати престижних міжнародних конкурсів, а також музиканти з інших країн світу. Ми вже згадували про Абраама Броди, що презентуватиме не тільки власний твір, але й авторську концертну програму у трамвайному депо, де з ним, зокрема, виступить Лора Кміеляускайте – литовська скрипалька, учасниця ансамблів сучасної музики та актриса у театрі та кіно.

З двома камерними концертами фестивалю виступить Андрій Мурза – засновник та директор Одеського міжнародного конкурсу скрипалів, концертмейстер Стамбульського філармонічного оркестру Текфен (Туреччина) та артист Дюссельдорфського симфонічного оркестру (Німеччина), який грає на скрипці знаменитого майстра Ніколо Аматі.

Знову на LvivMozArt зі сольним концертом виступить український віртуоз Валерій Соколов, скрипка якого – робота славетного Антоніо Страдіварі. В минулому році Соколов презентував слухачам фестивалю концерт з більш романтичною атмосферою – з творами з П. Чайковського, Р. Гальяно, В. Геніна та улюбленим публікою циклом концертів «Пори року» А. Вівальді; цього року концерт «Соколов та друзі» вирізнятиметься трагічними полотнами, де переплітаюся теми війни, Голокосту та нещадності тоталітарних режимів. Прозвучать твори Ервіна Шульґофа, що загинув у нацистському концтаборі, та Дмитра Шостаковича, зокрема, його Струнний квартет №8 з присвятою «Жертвам фашизму і війни», за якою композитор приховав істинне значення твору – Реквієм самому собі, констатація безсилля протистояти режиму (як стало відомо із листів та спогадів сучасників).

Найбільша концентрація скрипкової музики та молодого покоління віртуозів відбудеться на концерті «Перша скрипка», що організований партнером фестивалю – благодійним фондом Vere Music Fund. Юлія Ван, Василь Заціха, Роман Холматов, Єва Рабчевська, Дмитро Удовиченко, Маргарита Почебут – це молоді українські скрипалі, які останнім часом здобули лауреатські звання на престижних міжнародних конкурсах і, чи не вперше, всі вони виступатимуть в Україні на одній сцені.

Музиканти зі всіх континентів

Щороку на сценах фестивалю LvivMozArt можна почути музикантів зі всього світу: більш досвідчених та молодих, однак завжди – неймовірно талановитих, з приголомшливими здобутками та розголосом їх міжнародної кар’єри. Напевно, найбільш очікуваною виконавицею Третього фестивалю є Пумеза Мацікіза, сопрано з Південно-Африканської республіки, яку порівнюють зі самою Марією Каллас. Вона виступить на Концерті пам’яті Йозефа Рота у Бродах та на Оперному гала-концерті у Львівській опері, де її партнером на сцені стане Нуттапорн Тамматі – тенор з Таїланду.

Зі сольним речиталем з творами Ф. Шопена виступить молодий піаніст Лю Сяою – переможець та лауреат міжнародних конкурсів по всьому світу – від Канади до Ізраїлю, та країн Європи.

Трамвайне депо: від акробатики до опери-реквієму

Продовжуючи тему відомих музикантів, повертаємо від мистецьких локацій у центрі Львова до трамвайного депо, де розташована найбільш оригінальна сцена фестивалю. Саме у цих стінах відбудеться концерт «світового короля клезмеру», кларнетиста Гіори Фейдмана. Він, разом із легендарним скрипалем Іцхаком Перлманом записав музику до відомої кінострічки «Список Шиндлера», а також виступав найвідомішими оркестрами світу та записав численні альбоми авторської музики. Віртуоз, що виступатиме разом із квартетом “Gershwin Quartet”, поєднує у своєму авторському стилі джаз, класику та клезмер – тому на Вас чекає надзвичайно емоційний вечір.

Трамвайне депо щороку стає майданчиком для найбільш експериментальних перформансів. На Третьому фестивалі LvivMozArt їх відбудеться чимало: українська опера-реквієм «IYOV» (до слова, таку ж назву має роман Йозефа Рота) композиторів Романа Григоріва та Ільї Разумейка та режисера Влада Троїцького, що ввійшла в 10 кращих сучасних опер світу; моновистава «Дзеркало» з елементами повітряної акробати під фортепіанний супровід; презентація нового альбому «Crossing» Абраама Броди, речиталь українського концертуючого піаніста Любомира Мельника.

Українська музика

Засновниця фестивалю, диригентка Оксана Линів є потужним амбасадором української музики в Європі, адже часто долучає до концертних програм твори українських композиторів різних епох. На фестивалі LvivMozArt українська музика також завжди якісно представлена – від світових прем’єр та творів сучасних митців, таких як Богдан Сегін, Богдана Фроляк, Золтан Алмаші, Любава Сидоренко, Валентин Сильвестров та інших, до композиторів минулих віків – як, наприклад, вражаюча постановка опери «Алкід» Дмитра Бортнянського на території Свірзького замку в минулому році.

Цього року українську музику – переважно ХХ століття та сучасних митців – почуємо на концерті «Galician Style» під орудою Оксани Линів. У програмі – композиції Левка Колодуба, Мирослава Скорика, Василя Барвінського та Леоніда Грабовського у виконанні піаністки Катерини Тітової (знаної публіці ще з Першого фестивалю), Галицького академічного хору, Львівського муніципального хору «Гомін» та незмінного оркестру найважливіших проектів фестивалю за три роки поспіль – Академічного симфонічного оркестру «INSO-Львів».

Хорові твори Бориса Лятошинського на концерті «Звучання ХХ» у бароковому Домініканському соборі виконає Київський камерний хор «Софія». Творчість сучасних авторів буде представлена вже на згадуваних програмах в трамвайному депо (опера-реквієм «IYOV» та речиталь Любомира Мельника з авторською музикою) та на Концерті пам’яті Йозефа Рота (твір Богдани Фроляк “Kyrie eleison”).

Вам буде цікаво: інтерв’ю з керівником Камерного хору «Софія» Олексієм Шамрицьким про запис CD-антології хорових творів Бориса Лятошинського  

Моцарт для наймолодших

Незмінно фестиваль LvivMozArt радує наймолодших слухачів та їх турботливих батьків дитячими інтерактивними програмами.

Цього року маленькі слухачі помандрують з музикою Моцарта у дві незвичайні музичні мандрівки: «Подорож Моцарта до Праги» стане пригодою композитора та його маленьких шанувальників, які подорожуватимуть із Відня до Праги, і в цей час вони познайомляться з інструментами оркестру й танцювальними та дуже відомими мелодіями з творів композитора. А інтерактивну програму для наймолодших «Чарівний перстень Вольфганга» на сцені Львівської національної філармонії проведуть юні музиканти із Молодіжного симфонічного оркестру України та Баварського молодіжного симфонічного оркестру. Тут також буде захоплююча подорож з Моцартом, але вже по всьому світу – завдяки силі чарівного персня і музиці.

LvivMozArt-2019 – це 9 днів фестивалю, сотні музикантів та тисячі сторінок партитур, світові прем’єри, незвичні локації та унікальні події для дорослих та дітей, цікаві контексти та раритетні експонати.

Детальний розклад подій на сайті фестивалю: https://lvivmozart.com

Фото – зі сайту фестивалю

Стефанія ОЛІЙНИК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *